Terug

Een ligplaats voor je boot ­in Amsterdam – alles wat je moet weten

  • Datum

  • 10-10-2020

Amsterdam is een geweldige stad om over het water te verkennen. Dankzij het fijnmazige grachtenstelsel kun je per boot tot diep in het centrum komen en vanaf het water heb je prachtig zicht op al het moois dat de stad te bieden heeft. Alles over de ligplaats voor je boot in Amsterdam.

Ligplaatsen in Amsterdam: meer vraag dan aanbod

Amsterdam telt ruim 15 duizend pleziervaartuigen en zo’n 550 vergunde passagiersvaartuigen. Al deze boten hebben natuurlijk ook een ligplaats in Amsterdam nodig, maar dat is momenteel niet het geval. Er is een groot tekort aan goede ligplaatsen. Daarbij komt ook nog eens de gemeentelijke doelstelling om het waterverkeer in Amsterdam duurzaam, en dus elektrisch, te maken. Om die duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, zijn ligplaatsen met oplaadfaciliteit cruciaal. Er wordt door de gemeente dan ook nadrukkelijk geïnvesteerd in de aanleg van een infrastructuur die het elektrisch varen faciliteert, door het stimuleren van elektrische jachthavens, zoals E-Harbour Amstelkwartier.

Ligplaats in Amsterdam? Zorg eerst voor een vignet

Als je met een pleziervaartuig in Amsterdam wil afmeren of een ligplaats wil innemen, heb je een vignet nodig. Dat is een plaatje met een chip, dat je op je boot plakt. Dit vignet is het bewijs dat je binnenhavengeld betaalt. De oppervlakte van je vaartuig bepaalt hoeveel je moet betalen. Je kunt alleen een jaarvignet aanvragen. Dat doe je via deze website.

Ligplaats in jachthaven Amsterdam? (Nog) geen vignet nodig

Ga je alleen varen in Amsterdam en meer je je boot nergens af? Dan heb je (nog) geen vignet nodig. Dit geldt ook als je afmeert aan een eigen steiger. Als je een ligplaats hebt in een jachthaven en dus niet hoeft af te meren in de openbare ruimte van Amsterdam, heb je géén vignet nodig. Wel wordt er gewerkt aan een nieuw type vignet voor pleziervaartuigen die niet aanmeren in de openbare ruimte, het zogenaamde doorvaartvignet.

Een ligplaats in Amsterdam vinden

Op veel plekken in de stad vind je langs de gracht plekken waar particulieren hun boot kunnen aanmeren. Op de kade zijn dan haalkommen, bolders of ringen bevestigd. Als deze er zijn, mag de boot alleen hieraan worden vastmaken. Maak je boot nooit vast aan bomen, brugleuningen, lantaarnpalen, fietsrekken, trappen of touwen voor drenkelingen. Let ook goed op of het niet verboden is om aan te leggen op deze plek, zoals onder bruggen. Dat zie je aan het bord ‘Verboden aan te meren’.

Vaste ligplaats? Niet in de openbare ruimte

Alleen de vergunde rondvaart en woonboten hebben vaste ligplaatsen. Op die plekken is duidelijk aangegeven dat er geen pleziervaartuigen mogen liggen. Door de enorme hoeveelheid boten in Amsterdam, kan het nog wel eens een uitdaging zijn om een ligplaats te bemachtigen. Wat booteigenaars vaak doen, is ligplaatsen ‘reserveren’ met bordjes, autobanden, stootwillen en andere afbakeningen. Ook hotels, musea en andere bedrijven halen dit trucje nog wel eens uit. De gemeente Amsterdam zegt echter dat het niet is toegestaan om een openbare ligplaats exclusief te reserveren voor jouw boot. 

Ligplaats ingepikt, wat nu?

Als je boot op een openbare ligplaats in Amsterdam ligt en door iemand is losgemaakt of verplaatst, dan kun je dit doorgeven aan de gemeente Amsterdam via het algemene telefoonnummer. Als er ook sprake is van vernieling of diefstal, moet je natuurlijk ook aangifte doen bij de politie. 

De beste ligplaats in Amsterdam: een jachthaven

Wil je je de ellende van losgemaakte boten en/of eindeloos rondvaren op zoek naar een beschikbare ligplaats in Amsterdam besparen? Dan is het slim om voor de optie jachthaven Amsterdam te gaan. Je vindt deze jachthavens in alle delen van de stad: Noord, Centrum en Centrum Oost, Amstel, Nieuwe Meer en Sloterplas. Wil je een ligplaats op een plek waar ook nog eens veel watervertier te vinden is? Dan is Nautix Marina iets voor jou. Deze nieuwe jachthaven, in stadsdeel Zeeburg, maakt deel uit van Nautix, hét nieuwe nautisch kwartier van Amsterdam, met showrooms, diverse hippe horeca, waterpret en servicebedrijven voor je boot. De jachthaven is geschikt voor elektrische boten, maar beschikt ook over een tankstation voor wie op brandstof vaart. En laten we ook de handige botenkraan en het riante parkeerterrein van Nautix Marina niet vergeten. Meer info? Kijk dan snel op de website van Nautix.

Gerelateerde artikelen

Nautix Marina
liggeld amsterdam voor je boot