Terug

Jachthaven Amsterdam – let hierop als je een ligplaats in de hoofdstad zoekt

  • Datum

  • 22-09-2020

Zoek je een jachthaven voor je boot in Amsterdam? Dan is het raadzaam om je eerst goed te oriënteren op het aanbod aan jachthavens rondom het IJ en de Amstel. Hier moet je zoal op letten wanneer je in Amsterdam en omstreken een ligplaats voor je boot zoekt.

Waar in Amsterdam ligt de jachthaven?

De locatie van de jachthaven is alles. Dat geldt zéker voor jachthavens in Amsterdam. Definieer eerst voor jezelf wat je precies zoekt in een haven. Wil je snel het Amsterdam-Rijnkanaal op kunnen varen om het Amsterdamse achterland en verder te verkennen? Heb je een ligplaats nodig voor jouw rondvaartboot? Of zoek je een jachthaven waar je je sloepje veilig neerlegt en van waaruit je zo de Amsterdamse grachten op vaart? 

De ligging van de jachthaven bepaalt voor een belangrijk deel waar jij vanuit de haven met je vaartuig naartoe kunt. Dus bepaal eerst voor jezelf voor wat voor soort tochtjes jij je boot wil gaan gebruiken, dan kun je op basis daarvan al een aantal jachthavens op je shortlist zetten. 

Welke voorzieningen biedt de jachthaven in Amsterdam?

Als je een jachthaven op een goede locatie in de buurt van Amsterdam hebt gevonden, onderzoek dan eerst wat die haven allemaal te bieden heeft. Welke diensten en voorzieningen worden er allemaal geboden? Hierbij kun je denken aan goede sanitaire voorzieningen, een afvalpunt, een botenlift, een winterstalling, horeca of openbaar vervoer op loopafstand, parkeergelegenheid of de mogelijkheid om aan boord van je boot te overnachten. 

Heb je een elektrisch aangedreven boot? Ga dan op zoek naar een jachthaven met een goede elektra-infrastructuur voor het opladen van jouw vaartuig. Amsterdam heeft de ambitie om in 2025 alleen nog uitstootvrij verkeer in de stad toe te laten. Dus als jij niet alleen een jachthaven, maar ook een boot zoekt, is kiezen voor elektrisch varen een toekomstbestendige keuze. 

Wat voor huurders heeft de jachthaven?

Minder makkelijk van de website af te lezen, maar wel uit te vinden door eens een bezoek te brengen aan de jachthaven in Amsterdam: wie zijn je buren? Liggen er vooral boten van rondvaartmaatschappijen en andere rederijen in de haven? Of zijn er veel particulieren in de jachthaven neergestreken? Wie zijn zij? Kun je ermee door een deur (of over een steiger)? Ga eens een kijkje nemen in de haven en maak een praatje met de mensen die je er tegenkomt. Zijn zij tevreden over de jachthaven? Door in gesprek te gaan met de buren, kom je veel te weten. 

Hoe is de jachthaven in Amsterdam beveiligd?

Heeft de jachthaven camerabewaking? Is de haven vrij toegankelijk, of kun je alleen de steiger op als je een sleutel of code hebt? Is er een havenmeester die een oogje in het zeil houdt? Goede beveiliging is een essentieel criterium voor een goede jachthaven. Zeker in Amsterdam, waar aangemeerde sloepen en andere boten vaak worden blootgesteld aan de vele beproevingen van het nachtleven. 

Wat kost een jachthaven in Amsterdam?

De laatste afweging die je zult moeten maken bij het kiezen van een jachthaven in Amsterdam, is hoeveel je wilt uitgeven voor een ligplaats. De prijzen van een ligplaats in een Amsterdamse jachthaven kunnen sterk variëren en worden mede bepaald door de locatie, de geboden voorzieningen en of je een commerciële of een particulier booteigenaar bent. Je zult begrijpen dat een jachthaven in het centrum van Amsterdam die rijkelijk is uitgerust met voorzieningen aanzienlijk meer kost dan een scharrig haventje op het erf van een boer in de periferie van Amsterdam. Vraag bij de jachthavens die je interessant vindt de liggelden op en informeer ook welke geboden voorzieningen zijn inbegrepen in dit bedrag. Onderzoek ook of het liggeld de afgelopen jaren net zo sterk is gestegen als de huizenprijzen van Amsterdam. Als dat zo is, is dat immers een indicatie dat het liggeld ook de komende jaren flink zal stijgen. Iets om rekening mee te houden! 

E-Harbour Amstelkwartier: een jachthaven die alles heeft

Op zoek naar een haven die alles heeft? De jachthaven E-Harbour Amstelkwartier is gelegen aan de Amstel, dichtbij de Omval, zodat je niet alleen snel naar de grachten vaart, maar ook naar Ouderkerk, Uithoorn of het IJ. E-Harbour Amstelkwartier biedt hoogwaardige ligplaatsen en is uitgerust met een smart-charging elektro-infrastructuur met duurzaam opgewekte stroom voor elektrische vaartuigen. De haven beschikt over een camerabewakingssysteem en een havenmeester. Alleen booteigenaars beschikken over de code waarmee zij de poort naar de aanlegsteiger kunnen openen, zodat er nooit onbevoegden bij de boten kunnen komen. Interesse? Neem snel contact op voor de mogelijkheden!

Gerelateerde artikelen

liggeld amsterdam voor je boot
ligplaats amsterdam